XXXIX. Folklórne slávnosti pod Poľanou Detva,
9. - 11. júla 2004

Instrumentum Excellens - FSP Detva 2004
Signálne samoznejúce a vzduchozvučné nástroje /časť - trúby a pastierske rohy/.

Súťaž, výstava a tvorivá dielňa výrobcov slovenských ľudových hudobných nástrojov na FSP Detva 2004

 

Príloha: Záväzná prihláška do súťaže.

späť na východziu stránku
Webmastri & copyright

V zmysle dlhodobej koncepcie Folklórnych slávností pod Poľanou Detva / ďalej FSP / sa v roku 2001 obnovil projekt výroby, hodnotenia, scénickej interpretácie a dokumentácie slovenských ľudových hudobných nástrojov a nadviazal tak na úspešnú tvorivú súťaž Instrumentum Excellens / na počesť dr. Ladislava Lenga / v predchádzajúcom období.
V roku 2001 sa na FSP predstavili výrobcovia píšťal, v roku 2002 výrobcovia fujár a v roku 2003 výrobcovia gájd a gajdíc zo Slovenskej republiky.

V roku 2004 sa predstavia výrobcovia signálnych nástrojov.

Tento projekt má tri samostatné ale na seba nadväzujúce časti, doplnené
scénickým programom:

1. SÚŤAŽ výrobcov signálnych samoznejúcich a vzduchozvučných nástrojov:

Pastierske biče a korbáče, klepáče, zvukové palice - ozembuchy, bunkoše, rapkáče, zvonce liate a plechové, pastierske trúby a rohy - po konzultácii s organizátorom je možné prijať aj ďalšie príbuzné nástroje /. Súťaž je vyhlásená v Slovenskej republike - prostredníctvom okresných a regionálnych osvetových stredísk, médií, odborných periodík, oznámením priamo výrobcom, ale aj interpretom a mladým záujemcom.

Termíny, postup : výrobcovia do 12. mája 2004 doporučene zašlú na adresu :

FSP - Dom kultúry A. Sládkoviča , 962 12 Detva

l e n   z á v ä z n ú   p r i h l á š k u 
vlastných nástrojov so stručným popisom výroby, materiálu, vyrobených v rokoch 1998 - 2004. Do súťaže je možno prihlásiť min. jeden a max. päť nástrojov /pre každý nástroj vyplňte samostatnú prihlášku - v prílohe - v prípade potreby prekopírujte/.

Hodnotenie nástrojov odbornou porotou sa uskutoční v stredu 7. júla od 15. 00 - 19. 00 h a vo štvrtok 8. júla 2004 od 9. 00 - 13. 00 h v Detve - každý výrobca si predstaví svoje nástroje sám. Prioritná bude zvuková - hudobná hodnota, zachovanie tradičných znakov, postupov, výtvarná úroveň. Na nástroji podľa možnosti a Vašich zvyklostí uveďte rok výroby, iniciály resp. znak výrobcu.

Začiatkom júna 2004 dostanú prihlásení výrobcovia pozvánku na hodnotenie svojich nástrojov a na tvorivú dielňu FSP, ktorá sa uskutoční od 7. - 9. júla 2004. Pobyt hradí organizátor. Harmonogram a podrobnosti pobytu Vám zašleme v júni 2004.

Najlepším výrobcom bude udelená cena - certifikát
"Instrumentum Excellens FSP Detva 2004“.

2. VÝSTAVA - organizátor pripraví samostatnú výstavu ocenených ľudových hudobných nástrojov:

V priestoroch Domu kultúry Detva s vernisážou v piatok 9. júla 2004 o 17.00 h a so slávnostným odovzdaním certifikátu Instrumentum Excellens FSP 2003 najlepším výrobcom.
Poznámka: organizátor môže na výstavu vybrať aj tie súťažné exponáty, ktoré síce nezískali ocenenie ale sú kvalitné a vhodné na vystavenie. Výstava potrvá počas detvianskeho festivalu do 11. júla 2004 / do 14. 00 h - potom si výrobcovia môžu prevziať svoje nástroje z výstavy /.

FSP Detva podľa finančných možností vytvorí podmienky na odkúpenie najlepších nástrojov pre Podpolianske múzeum v Detve / z predchádzajúcich súťaží Instrumentum Excellens v rokoch 2001 - 2003 bolo pre toto múzeum a plánované vytvorenie stálej expozície slovenských ľudových hudobných nástrojov odkúpených 29 píšťal, 14 fujár a 2 ks gájd - z nich výrobcovia približne polovicu nástrojov darovali /.

3. TVORIVÁ DIELŇA ocenených výrobcov /7.-9.7.2004/:

Vytvorí priestor na výmenu skúseností. Výrobcovia, okrem nástrojov, ktoré prihlásili do súťaže, prinesú aj nedokončené nástroje a príslušný materiál a budú prezentovať vlastné výrobné postupy.
Hodnotenie a tvorivá dielňa budú prebiehať súbežne. Organizátor vyhotoví videodokumentáciu. Na tvorivú dielňu môžu byť prizvaní aj mladí ľudia - výrobcovia začiatočníci a záujemcovia o výrobu, ktorí budú mať možnosť praktických ukážok a konzultácií o výrobe s majstrami /hradili by si náklady na pobyt/.

4. Rozhovory o ľudových nástrojoch:

Komorný scénický program v rámci FSP Detva v sobotu 10.7.2004 od 10.30 h v Dome kultúry s výrobcami a interpretmi odborne pripraví Karol Kočík.

Projekt Instrumentum Excellens chce taktiež napomôcť pri prieskume súčasného výskytu uvedených ľudových hud. nástrojov, ich výrobcov a interpretov na Slovensku, druhov, techník výroby, interpretácie, preto je našou snahou zaktivizovať všetky regióny Slovenska a pritiahnuť výrobcov k účasti na tomto podujatí .

Bližšie informácie podá pripravovateľ projektu :

Rudolf Veselovský
Stredoslovenské osvetové stredisko
Dolná 35, 975 25 Banská Bystrica

tel., fax počas dňa: 048 / 412 5206, večer: 048 / 413 5267
e-mail : sosbb@bb.psg.sk

Príloha: prihláška do súťaže

Prosíme výrobcov i osvetové inštitúcie,
aby v prípade potreby prekopírovali tieto materiály a odovzdali ďalším výrobcom.

Banská Bystrica apríl 2004